Jan 06

Konvektomati i konvekcijske pećnice UNOX Italija, u našoj ponudi od početka 2017. godine od kada smo ovlašteni uvoznik i serviser za firmu Unox Italija, koja je trenutno jedna od vodećih tvornica za proizvodnju konvektomata za gastronomiju i konvekcijskih pećnica za pekarstvo u svijetu.

Zašto uopšte koristiti konvektomat?

Pripremom hrane u konvektomatu (pečenje, kuhanje na paru, dimljenje, pečenje sa sondom, kombinirani način pripreme) pored uštede energije i vremena korisnik dobija potpunu kontrolu nad termičkim procesima pripreme hrane, kao i potpunu kontrolu nad temperaturom, brzinom cirkulacije zraka, količinom potrebne vlage, vremenom u jednom koraku kao i vremenom koroz više različitih koraka  termičke obrade namirnice. Također, u odnosu na standardni način termičke obrade (tava, lonac, roštilj, statička pećnica i slično) potrebno je znatno manje ulja i vode te je proizvod samim tim zdraviji nakon obrade. Proizvod ne upija masnoće i ne rasipa hranjive sastojke kroz vodu u kojoj se sprema. Praktično, jednom definiran način pripreme proizvoda u konvektomatu ima kao rezultat uvijek jednako termički obrađen proizvod, koji zadržava sve korisne hranjive sastojke, svježiji izgled završnog proizvoda, te grešku koju uzrokuje ljudski faktor svodi na minimum.

Automatsko pranje konvektomata nije samo stvar vizualnog izgleda čiste pećnice unutra, nego potpune dezinfekcije komore sredstvima Unox. Time se dobija savršeno čista pećnica bez mogućnosti svaranja bakterija opasnih po zdravlje.

Također, putem elektronske ploče moguće je spremati i pratiti kompletnu potrošnju energenata, detergenta, vrijeme rada uređaja kao i izvući HACCP podatke za svaku pripremu posebno.

Neke od osnovnih karakteristika UNOX konvektomata su:

  • temperatura pečenja 30-260 °C
  • 4 brzine ventilatora kao i odabir rada ventilatora paralelno s grijačem
  • Smart preheating (predgrijavanje)zavisno od vrste proizvoda koji se obrađuje termički
  • Adaptive cooking zavisno od vrste proizvoda koji se obrađuje termički
  • Programiranje 9 koraka termičke obrade sa različitim parametrima u pojedinačnom kuhanju
  • Mogućnost spremanja 256 programa (individualno)
  • Unox Chef i Unox Baker gotovi spremljeni programi za spremanje različitih namirnica
  • Clima Lux kontrola vlage od 100 % isušivanja do 100 % dodavanja vlaženja
  • Auto Soft opcija
  • Temperaturna sonda za kontrolu sredine proizvoda
  • Mind Maps određivanje parametara pripreme putem Unox olovke i krivulje u mapama
  • Hyper.Smoker dodatak za dimljenje proizvoda prirodnim putem
  • Multi Time početak pripreme različitih proizvoda zajedno-pećnica poziva kada je proizvod gotov pojedinačno
  • Mise En Place početak pripreme različitih proizvoda po pozivu pećnice za svaki-svi proizvodi gotovi u isto vrijeme
  • Sense Clean automatsko pranje u 5 različitih programa
  • Data Driven Cooking potpuna kontrola troškova i rada pećnice
  • Mogućnost ugradnje kondenzacijske Unox nape
  • Mogućnost spajanja na internet putem WIFI ili mrežnim kabelom(opcija)
  • Kapaciteti konvektomata za gastronomiju UNOX CHEFTOP

6, 10  i 20   GN 2/1 (650 x 530 mm)
3,5, 7, 10 i 20 GN 1/1 (325 x 530 mm)

  • Kapaciteti konvekcijskih pećnica za pekarstvo UNOX BAKERTOP.

4,6,10 i 16 (600 x 400 mm)

Mogućnosti rada  konvektomata Unox možete pogledati u našem izložbenom salonu u Mostaru na modelu XEVC-0511-EPR (5 etaža GN 1/1) svakim randnm danom uz prethodnu najavu.

Više o konvektomatima Unox na www.unox.com

Share