Konvektomati i konvekcijske pećnice UNOX Italija, u našoj ponudi od početka 2017. godine od kada smo ovlašteni uvoznik i serviser za firmu Unox Italija, koja je trenutno jedna od vodećih tvornica za proizvodnju konvektomata za gastronomiju i konvekcijskih pećnica za pekarstvo u svijetu.
Zašto uopšte koristiti konvektomat?
Pripremom hrane u konvektomatu (pečenje, kuhanje na paru, dimljenje, pečenje sa sondom, kombinirani način pripreme) pored uštede energije i vremena korisnik dobija potpunu kontrolu nad termičkim procesima pripreme hrane, kao i potpunu kontrolu nad temperaturom, brzinom cirkulacije zraka, količinom potrebne vlage, vremenom u jednom koraku kao i vremenom koroz više različitih koraka termičke obrade namirnice. Također, u odnosu na standardni način termičke obrade (tava, lonac, roštilj, statička pećnica i slično) potrebno je znatno manje ulja i vode te je proizvod samim tim zdraviji nakon obrade. Proizvod ne upija masnoće i ne rasipa hranjive sastojke u vodu u kojoj se sprema. Praktično, jednom definiran način pripreme proizvoda u konvektomatu ima kao rezultat uvijek jednako termički obrađen proizvod, koji zadržava sve korisne hranjive sastojke, svježiji izgled završnog proizvoda, te grešku koju uzrokuje ljudski faktor svodi na minimum.
Automatsko pranje konvektomata nije samo stvar vizualnog izgleda čiste pećnice unutra, nego potpune dezinfekcije komore sredstvima Unox. Time se dobija savršeno čista pećnica bez mogućnosti svaranja bakterija opasnih po zdravlje.
Također, putem elektronske ploče moguće je spremati i pratiti kompletnu potrošnju energenata, detergenta, vrijeme rada uređaja kao i izvući HACCP podatke za svaku pripremu posebno.
Neke od osnovnih karakteristika UNOX konvektomata su:
6, 10 i 20 GN 2/1 (650 x 530 mm)
3,5, 7, 10 i 20 GN 1/1 (325 x 530 mm)
4,6,10 i 16 (600 x 400 mm)
Mogućnosti rada konvektomata Unox možete pogledati u našem izložbenom salonu u Mostaru na modelu XEVC-0511-EPR (5 etaža GN 1/1) svakim randnm danom uz prethodnu najavu.
Više o konvektomatima Unox na www.unox.com